Friday, 8 October 2010

CCTV DAN KESELAMATAN

CCTV (Closed Circuit Television) adalah penggunaan kamera video untuk mentransmisikan signal video ke tempat spesifik, dalam beberapa set monitor. masa mula-mula membeli rumah dulu tak de lah saya terfikir untuk memasangnya...maka duit pun mulalah dihabiskan kepada perkara-perkara duniawi lain seperti memasang syiling kapur dan sebagainya.....

hati mula tergerak untuk memasangnya selepas saya mengambil pembantu rumah....mestilah dari Indon...dah seabad rasanya cari org malaysia untuk kerja dirumah dengan harapan adalah makcik janda dan takde kerja.... tak de sorang pun nak melayanku...Pembantu rumah saya ambil ni bukan lah kehendak tapi keperluan...dengan anak-anak yang hero belaka dan perasaan yang tidak tenteram apabila melihat kain yang dah menjadi gunung kinakain(kinabalu)....maka dilaburkan juga duit yang tak seberapa ada itu dengan mencari pembantu....

Bila dah ada pembantu tu dan dicampur la pula pelbagai berita penderaan anak-anak oleh pengasuh maka hati saya sekali lagi tidak tenteram....akhirnya saya mengambil keputusan untuk memasang CCTV dirumah dan menyambungkannya dengan internet supaya semua gerakgeri anak dapat dipantau dimana jua ku berada selagi ada capaian internet....Alhamdullillah...saya merasakan tak rugi berhabis duit untuk CCTV...walaupun setakat ini saya tidak lagi melihat aksi-aksi yang mencurigakan....anak-anak diurus dengan baik dan 'non verbal' mereka menunujukkan mereka selesa dengan bibiknya...walau bagaimanapun kepercayaan tidaklah diletakkan secara 100%....
selain itu, masa ketiadaan dirumah seperti balik kampung dan sebagainya rumah masih lagi dapat dipantau....walaupun tak de harta karun kat rumah tapi hati tetap risau bila balik kampung dalam tempoh yang lama seperti musim perayaan atau sebagainya. So, rumah dapat dipantau sekali sekala dari jauh...kat kampung pun sekarang ni dah canggih...capaian internet dah ada....orang kampung pun dah ramai ada faceboook.
berkenaan dengan harga barang ni ada pelbagai di pasaran...bagi 4 kamera yang sekali dengan installation lebih kurang 2500...harga kat area kuantan lah...tapi kami dulu telah memasangmya sendiri....barang ni macam barang-barang DIY jer...cuma bila nak set up kat internet kami mintak tolong supplier yang set up. Kami telah membeli DVR 8 kamera...kosnya untuk 8 kamera dekat dengan 3 ribu....
kesimpulannya, pemasangan cctv bergantung kepada keperluan masing-masing. Bagaimanapun etika dan hak individu janganlah kita cerobohi. janganlah ianya dipasang ditempat-tempat yang tidak sepatutnya. pemantauannya juga perlu dilakukan secara berhemah.


Ni adalah salah satu contoh gambar yang diambil melalui camera cctv yang menggunakan capaian internet. kalau kita guna tv secara 'direct'iaitu tengok kat rumah, gambarnya lagi cerah dan terang....dalam zaman yang moden dan canggih ni pelbagai teknologi yang dapat kita guna dan manfaatkan....

16 comments:

Musafir Bulat said...

terbaik lah Puan Yani! Rumah canggih! apa2pun, semoga Puan berjaya habiskan belajar..

Nur Yani said...

Tq Razi...Gud luck juga untuk awak....all d best!!!

angel said...

Boleh i dptkan contact ur supplier? i pun ingat nk pasang CCTV kt umah i

Nur Yani said...

salam Angel...u boleh cuba contact en wan 0169210123...lokasi kedai, medan warisan hadapan giant kuantan.

angel said...

boleh tahu jenis kamera u? sbb i tgk camera u gambar dia cantik.. nk beli yg model sama gak.. i dh call en wan.. dia ade kedai gak kt kl.. insya allah nk pasang weekend ni

Nur Yani said...

Jenama sony angel....tak silap harganya 127....jenis dome...manakala yang outdoor sy beli yang infrared 140 rasanya..gambar yang saya snap tu melalui internet...kalau yang direct dr DVR lagi lah cerah...

angel said...

kenapa yg outdoor u pakai infrared eh? ade beza ke? maaf la.. saya x pandai hal2 ni.. huhuhu

Nur Yani said...

infrared ni bila dalam gelap pun kita boleh nampak...yang dalam rumah tanpa infrared so kalau kita tutup lampu tak nampaklah apa yang berlaku..angel ada pembantu rumah ke? ..kalau angel ada bajet lebih baik pasang kamera yang ada speaker...so boleh dengar perbualan...saya pasang yang biasa je...tapi DVR tu ada audio input so boleh tambah kemudian speaker/microfon...

angel said...

b4 this mmg ade pembantu.. pastu dia dh balik.. sekarang dalam proses ambil yg baru.. yg baru ni cam seram sket.. sbb x kenal.. yg lama dulu berani sbb kenal famili dia.. tp nk wat camner.. dia dh nk balik indon sbb nk kawen.. :)

yg ade speaker tu model yg mana eh? bleh tlg advise.. hehehh pastu leh kira bajet.. lol

Nur Yani said...

BETTER ANGEL BUKA WEBSITE LDU...KAT SITU ADA SEMUA SEBUTHARGA...SAYA PUN DAH LUPA...SEBAB BANYAK SUAMI YANG URUSKAN....SAYA JADIK TUAN DIRECTOR JER..HE HE HE

Nur Yani said...

http://www.doubleu.net.my/

cuba buka ni yer angel...ada sebutharga semua barang...

angel said...

dh bukak website tu.. saya x pandai sgt bab2x ni.. yg saya tau.. nk pasang cctv.. leh tgk internet.. gambar cantik.. bajet lam 2-3k.. lol

Nur Yani said...

call perunding dan deal face to face la angel...kalau ada kelapangan survey dulu 2 atau 3 kedai lain....

angel said...

dh call dh en wan tu.. hari sabtu ni dia dtg pasang.. ade gak minta advise my boss since dia ade gak side biz psl cctv ni.. tp dia x wat for home.. for home dia suggest pc camera je.. pastu pakai ethernet.. tp hati i ni dh bulat nk pakai cctv.. hehehe.. nayway.. thanks for the help

Nur Yani said...

ok all d best...Nanti kalau dah pasang boleh lah share testimoni ek...

angel said...

hahahah.. ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...