Monday, 15 October 2012

PENYAKIT OH PENYAKIT 'FOLK ILLNESS'



PENYAKIT OH PENYAKIT...setiap masa kita mendengar pelbagai penyakit seperti sakit perut, selsema, sakit kepala, saki t tekak dan sebagainya...malah yang lebih berat pun sentiasa mengelilingi kita seperti sakit jantung, stroke dan sebagainya.... Hari ini Ummu Iyad nak membuka topik berkaitan dengan "FOLK ILLNESS" ...atau "CULTURAL BOUND SYNDROME (CBS)". Kalau pendidikan anda berlatarbelakangkan perubatan atau ilmu psikologi mungkin dah biasa mendengarnya :)
CBS ialah penyakit-penyakit yang terdapat dalam budaya atau masyarakat tertentu sahaja tetapi tidak terdapat dalam masyarakat lain..... penyakit ni ajaibnya di dominasi oleh masyarakat tertentu sahaja....

berikut adalah contoh-contoh penyakit yang dikategori oleh masalah CBS:

1.KORO (Chinese)
penyakit yang mana seseorang individu mengalami ketakutan yang amat sangat yang alat sulitnya mengecil dan mengecut.

2.LATAH (Malaysia, Indonesia)
penyakit yang memang dalam budaya kita orang melayu.

3.AMOK (Malaysia)
penyakit orang kita juga keadaan yang mana seseorang yang mengamuk akan tiba-tiba menyerang orang sekeliling menggunakan apa sahaja senjata. 

4.BRAIN FAG (BARAT AFRIKA)
Belajar lebih sangat agaknya sampai hilang ingatan

DAN MACAM-MACAM LAGI CBS DALAM DUNIA NI.....

Nervios 
Hispanics
Out-of-consciousness state resulting from evil spirits. 
Symptoms include attacks of crying, trembling, uncontrollable shouting, physical or verbal aggression, and 
intense heat in the chest moving to the head. These 
ataques are often associated with stressful events (e.g., 
death of a loved one, divorce or separation, or 
witnessing an accident including a family member). 

Delirante 
Haitians
Sudden outburst of aggression, agitation associated 
with confusion, psychomotor excitement, and symptoms resembling Brief Psychotic Disorder (including 
visual and auditory hallucinations, paranoid ideation). 

Dhat 
 East Indians, Chinese, 
Sri Lankans 
Extreme anxiety associated with sense of weakness, 
exhaustion, and the discharge of semen. 


Hwa-byung 
 Asians
Pain in the upper abdomen, fear of death, tiredness 
resulting from the imbalance between reality and anger. 

Mal de ojo  
Hispanics
 Medical problems, such as vomiting, fever, diarrhea, 
and mental problems (e.g., anxiety, depression), could 
result from the mal de ojo (evil eye) the individual 
experienced from another person. The condition is common among infants and children; adults might also 
experience similar symptoms

voodoo death 
African Americans, 
Hispanics 
Unnatural diseases and death resulting from the power 
of people who use evil spirits.
Ode-ori 
 Nigerians
Sensation of parasites crawling in the head, feelings of heat in the head, paranoid fears of malevolent attacks 
by evil spirits.
Pibloktog
Arctic and subarctic 
Excitement, coma, and convulsive seizures resembling 
an abrupt dissociative episode, often associated with 
amnesia, withdrawal, irritability, and irrational behaviors, such as breaking furniture, eating feces, and verbalization of obscenities. 

Susto, Miedo, 
espanto, pasmo 
Hispanics  Tiredness and weakness resulting from frightening and startling experiences.
Taijin kyofusho  
Asians
Guilt about embarrassing others, timidity resulting from 
the feeling that the appearance, odor, facial expressions are offensive to other people. 

Wacinko 
 American Indians  Feeling of anger, withdrawal, mutism, suicide from 
reaction to disappointment and interpersonal problems.

“Bagi setiap penyakit ada ubatnya. Apabila betul ubatnya, maka sembuhlah dengan izin Allah.” (Riwayat Muslim).

Ummu Iyad: penyakit-penyakit mental juga perlu diberi perhatian sama juga dengan penyakit fizikal. sesungguhnya Allah pinjamkan minda /mental sebagai amanah. Perlulah sentiasa dijaga dan disubur dengan makanan-makanan akal yang sihat seperti menghadiri majlis ilmu dan sebagainya..... 






DAPATKAN PRODUK-PRODUK DI ATAS MELALUI SWEET SAUDA.LAWATI PAGE KAMI DI FACEBOOK: SWEET SAUDA

Thursday, 27 September 2012

CATATAN PERNIAGAANKU....

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM.......

Dah terlalu lama tidak menulis dalam blog. disebabkan kekangan masa, kerjaya dan sebagainya. namun jauh disudut hati sebenarnya dahagakan juga untuk menulis.

Penulisan kali ini dimulakan dengan cerita tentang pengalaman berkecimpung dalam bidang perniagaan. Minat dalam bidang perniagaan ini memang dah lama sebenarnya. Sejak dari kecil lagi telah tumbuh minat tersebut antara faktornya ialah dahulunya emak dan abah berniaga kedai runcit kecil kecilan. Sejak dari kecil sentiasa terdedah dengan dunia perniagaan. kalau diimbau masa dulu-dulu, selepas waktu balik sekolah tu, kenalah tolong emak jaga kedai. biasalah, sambil menjaga tu sambil membaham kuih-kuih dan jajan yang dijual. Nasib lah tak cepat rongak gigi. Manakala masa hujung minggu pula , celik je mata terus kena jaga kedai. terutamanya pada waktu memasak, memandangkan kakak-kakak memang ramai (2 abang dan 7 kakak) selalunya mereka akan menyuruh yang 'paling tak boleh diharap kat dapur' untuk jaga kedai. :)

Tahun 1998, sambung belajar di UIAM, ingatkan cerita bisnes dah tamat. Rupanya makin menjadi-jadi. Nak dijadikan cerita masa buat degree dulu duduklah bersama-sama kawan2 yang dari pelbagai kos dan negeri. agaknya kami ni memang banyak masa terluang berbanding orang lain maka pakatan bizz telahpun dijalankan. Maka pada masa tu kami pun berniaga bubur nasi. Kawan kami yang bernama kodok lah ketuanya, dia lah Chef utama kerana pandai masak. Masak pula pakai rice cooker yang dikepit dengan pengepit baju supaya ianya tak menendang (maafkan kami fellow ye).Maka dijaja lah disekitar mahallah hafsa. (kodok. tora & zt sori i reveal d story :)

Itulah sedikit sebanyak pengalaman diri. Agaknya, minat berniaga bukan sahaja telah dipupuk melalui persekitaran oleh keluarga tetapi desakan dalaman dalam diri sendiri juga menjadi faktor pendorong. Menceburi bidang perniagaan ni bukanlah niat untuk mencari untung semata-mata. Ianya dapat dilihat dari aspek dan sudut yang lebih luas lagi. Antaranya ialah berniaga dapat memupuk diri sendiri untuk lebih jimat cermat.  apabila menguruskan wang keluar masuk perniagaan, terasa lebih menghargai. Seterusnya juga, amat baik untuk mendidik anak-anak tentang pengurusan wang dan juga tidaklah mereka melihat makan gaji sahaja satu-satunya cara untuk meyara kehidupan. Anak yang sekecil 6 tahun pun boleh diajak membantu. Ada masanya, jika dia mahukan sesuatu dan dia pun dah mula terfikir untuk menjual barang-barang tertentu untuk mendapatkan duit.

Thursday, 21 October 2010

Majlis Konvokesyen KIPSAS

Majlis Konvokesyen KIPSAS telah berjaya dilaksanakan pada 16 dan 17 oktober 2010 di Dewan Jubli Perak. Ianya telah disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang dan YAB Menteri Besar Pahang pada hari yang berikutnya...Terharu juga melihat Siswa/Siswi menerima diploma masing-masing setelah berhempas pulas selama 3 tahun di KIPSAS. Ibu bapa pula datang dari pelbagai negeri semata-mata ingin meraikan kejayaan anak-anak mereka...semasa menjadi penyambut tetamu, sedih pula rasanya melihat wajah tua ibu bapa yang mana ada yang datang berpimpin dan berkerusi roda...senyuman mereka itu menggambarkan betapa mereka amat gembira..Sesuailah ammanat yang disampaikan oleh YAB Menteri Besar seharusnya graduan perlu mengenang jasa ibu bapa yang telah bersusah payah selama ini sehinggalah mereka berjaya menggenggeam segulung diploma...bagaimanapun ini bukanlah kemuncak kejayaan graduan...perjalanan perlu diteruskan...TAHNIAH SEMUA!!!

Sunday, 17 October 2010

AMSYAR DIJAHIT


pada pukul 11.30 pagi IYAD AMSYAR diberitahu oleh abangnya telah jatuh dari table top dan mulutnya luka.memandangkan saya berada dalam majlis konvokesyen Kolej dan suami pula ke Cherating maka maklumat abangnya dan bibik sahaja yang kami gunapakai...Amjad menyatakan lukanya kecil manakala bibik pula memberitahu darahnya telah berhenti...TAPI bila sampai dirumah saya rasa perlu membawa dia ke klinik kerana lukanya agak dalam.

Friday, 8 October 2010

CCTV DAN KESELAMATAN

CCTV (Closed Circuit Television) adalah penggunaan kamera video untuk mentransmisikan signal video ke tempat spesifik, dalam beberapa set monitor. masa mula-mula membeli rumah dulu tak de lah saya terfikir untuk memasangnya...maka duit pun mulalah dihabiskan kepada perkara-perkara duniawi lain seperti memasang syiling kapur dan sebagainya.....

hati mula tergerak untuk memasangnya selepas saya mengambil pembantu rumah....mestilah dari Indon...dah seabad rasanya cari org malaysia untuk kerja dirumah dengan harapan adalah makcik janda dan takde kerja.... tak de sorang pun nak melayanku...Pembantu rumah saya ambil ni bukan lah kehendak tapi keperluan...dengan anak-anak yang hero belaka dan perasaan yang tidak tenteram apabila melihat kain yang dah menjadi gunung kinakain(kinabalu)....maka dilaburkan juga duit yang tak seberapa ada itu dengan mencari pembantu....

Sunday, 3 October 2010

PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI....

Pada minggu lepas adalah kuliah terakhir saya....setelah berhempas pulas selama tiga semester, maka tamatlah mode ke kelas bagi pengajian sarjana saya ....Alhamdulillah...walaupun baru separuh jalan yang mana semester depan bermulanya penulisan kertas projek dan internship, tetapi kepuasan terasa kerana berjaya juga melalui 3 semester yang penuh suka duka...

semester pertama bermula bukan main bekobar-kobar perasaan nak belajarnya...bukan main semangat....tetiba tau-tau 'pregnant' pula masa tu...rezeki kerjaya dan keluarga perlu seimbang...sem satu pergi kelas memang mencabar...dengan membawa perut dan bulan puasa dan berjaya juga dilalui dengan jayanya...

bukan senang rupanya yer sambung belajar semula setelah dah mula berkeluarga dan bekerja...kalau lah tau nikmatnya single masa degree dulu pasti ku gunakan dengan sebaik-baiknya...pagi sampai petang jadi pekerja...petang hingga malam jadi emak dan tengah malam bersengkang mata jadi pelajar..."bukan senang nak senang"....tapi disebalik kesusahan tu banyak nikmat yang Allah kurniakan...antaranya nikmat menghargai masa...barulah terasa nikmatnya cuti hujung minggu bersama anak-anak...

semester depan bermulalah kertas projek dan internship...seronok tapi sedih juga rasanya...seronok sebab tak perlu kekelas...tapi tak dapatlah lagi nak berjumpa dengan rakan-rakan seperjuangan yang semuanya mantap-mantap belaka serta pensyarah-pensyarah yang memang amat-amat saya hormati....dalam kelas ni saya rasa saya adalah yang ketiga termuda...tak hairanlah kakak dan abang ni semua padat dengan pengalaman...saya akan merindui pengalaman ni selama-lamanya...
semoga kita semua berjaya menamatkan program ini dengan jayanya....dan dapat pakai topi bersama-sama bulan 8 tahun depan...

gambar ni saya amik masa dalam kelas tak silap saya kelas analisis data bersama Dr Nasir....al maklumlah belajar SPSS memang berpinar bijik mata....Dr Nasir memang BEST!! dari zero akhirnya dapat la juga guna t test, anova. korelasi dan sebagainya....Kak Zah, Kak Sham, Kak Zah J, Hanim....jangan marah ye....

Friday, 20 August 2010

ABCs of Starting School



Alam persekolahan adalah alam yang menyeronokkan bagi kanak-kanak....bagaimanapun memulakan persekolahan merupakan sesuatu perkara yang baru yang adakalanya menimbulkan kerisauan kepada anak kecil. kerisauan tersebut perlu di beri perhatian oleh ibu bapa dalam membantu mereka menyesuaikan diri dengan alam baru tersebut....berikut adalah tips beguna dari laman web American Psychatric Assosiation berkaitan dengan bagaimana menguruskan perubahan tersebut dengan bijak....moga bermanfaat kepada diri saya sendiri dan juga kepada semua pembaca blog....
For many children starting or returning to school is an exciting and positive experience, but for some the transition can be challenging. The American Psychiatric Association offers parents the following tips to help reduce the anxiety associated with starting school.

Answer any questions your child may have about school before classes begin. Describe what school will be like and what will happen throughout the day.
Bring kids to visit the school in advance. If possible, introduce them to their teacher, show them their classroom and other important landmarks, such as the playground and lunchroom.
Coordinate play dates with classmates before the school year begins. Having friends always reduces school anxiety.

Tuesday, 17 August 2010

Karya anak-anakku

salam....

kali ni saya saje nak share tentang aktiviti anak-anakku...saya sebenarnya risaukan tentang anak sulung saya Amjad,....hanya duduk dirumah kerana tahun depan barulah umurnya cukup 5 tahun untuk bersekolah. memandang sukarnya nak ajar dia mengaji, maka saya menjemput seorang pelajar saya iaitu seorang pelajar tahfiz untuk menjadi guru mengaji kepada amjad dan 5 orang lagi anak-anak jiranku. Jadi weekday setiap lepas maghrib maka riuh rendah lah mereka semua datang mengaji....sampai ada yang dah seronok sangat sampai malam yang tak mengajipun dah mula bersiap-siap datang kata emaknya.
keriuhan mereka ini ada masanya menggoda kawan-kawan yang sedang mengaji tadi. so, bagi mengelakkan gangguan berlaku saya pun memberi tugasan kepada mereka iaitu MEWARNA!!! erm....Aktiviti mewarna kepada kanak-kanak ni sangat bagus. terutama ianya dapat mengembangkan kreativiti dan psikomotor kanak-kanak. memberi anak-anak projek mewarna adalah idea yang bagus kerana mereka bertindak sebagai alat yang mengembangkan banyak aspek fizikal dan mental pada anak yang berguna di kemudian hari. Anak-anak cenderung untuk mengembangkan kemahiran motorik yang sangat baik melalui pewarnaan. dengan memegang pensil warna, memberikan idea-idea pertama belajar untuk memahami banyak perkara seperti koordinasi mata dan tangan, pengecaman warna bentuk dan sebagainya.


yang ni hasil nukilan Amjad,....dia kata ini rumah wan kat kampung...sambil mewarna mulutnya bising jer bercakap....matahari pun warna kuning tapi itulah dunia kanak-kanak yang penuh imaginasi....

Tuesday, 29 June 2010

GUNUNG BENUM

ERM...Dah lama rupanya saya tak meng'update' blog....rindu rasanya nak berkongsi pelbagai perkara bersama-sama. semenjak dua tiga menjak ni sedikit sibuk...bermula kene menghadiri kursus ke Kuala Terengganu, kemudiannya cuti-cuti bersama keluarga, selepas itu pula tanpa disangka-sangka anak demam hingga masuk wad 3 hari, diikuti kemasukan pelajar baru ke Kolej dan yang paling besar AKU DAH MULA MASUK KELAS.....SEM 3 dah bermula....kalaulah nak kata diri ni sibuk sangat tu tak la jugak...orang lain lagi la sibuknya yer....kita ni sibuk memikirkan hal diri sendiri jer...berbanding mereka yang sibuk memperjuangkan nasib ummah zaman sekarang....Hari ni nak berkongsi skit je tentang kampung ku yang senantiasa dirindui....tempat diriku membesar....
Gunung Benum....nama ni familiar bagi mereka yang memang minat naik turun gunung ni....gunung yang dikatakan 10 yang tertinggi di Malaysia. bila balik kampung duduk depan umah mak memang tesergam indahnya gunung benum ni. ramai pendaki-pendaki luar yang datang ke kampung pergi memanjat gunung ni.....katanya pemandangan kat atas sana cantik sangat....malas la nak cakap...sebab tak penah naik...masa tingkatan 4 dulu pernah la panjat Bukit Bongkok kat kampung....pergh!!!macam separuh nyawa nak lepas ke atas tu....kalau tengok balik gambo mengalahkan anak orang asli comotnyer.....tapi bila dah lepas kat atas...segala keletihan hilang serta merta...suasana sejuk, nyaman macam kampung orang bunian ( macam la tau kampung orang bunian tu macam mana...) isk, itu baru bukit.....apatah lagi gunung...mesti cantik agaknya...teringin juga nak mendaki...tapi pendam dalam hati je la bila perkataan "gunung"...ukur baju badan sendiri...memang tak mampu.......

Wednesday, 9 June 2010

ALAM REMAJA

Pada semester ke 4 nanti bermulalah penulisan kertas projek saya bagi mendapatkan ijazah sarjana yang didam-idamkan selama ini. Untuk penulisan kertas projek tersebut saya berminat untuk mengkaji golongan remaja secara umumnya. ini adalah kerana 'nature' kerja saya yang memang 'deal' dengan golongan remaja yang berumur lebih kurang 18 tahun sehingga awal 20 an. Diri sendiri pun dah melalui 'zaman' tersebut.... walaupun tidak terlalu jauh jaraknya tapi mungkin dahpun banyak perbezaannya jika dibandingkan dengan zaman sekarang.

Menurut American Psychological Association, zaman remaja adalah zaman yang amat sukar dan menimbulkan pelbagai cabaran kepada keluarga. Remaja menghadapi perubahan-perubahan hormon dalam badan dan ada ketikanya amat kompleks untuk difahami. Ibu bapa pula mungkin mula berasa sukar untuk memahami mereka. kaedah disiplin yang sebelum ini amat berkesan diamalkan mungkin tidak lagi apabila anak-anak sudah meningkat remaja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...