Wednesday, 14 April 2010

Minuman aloe vera kegemaran anak-anak




Salam...hari ni nak share tentang minuman kegemaran anak-anak saya. 100% homemade dan asli iaitu minuman aloe vera...atau orang selalu juga panggil lidah buaya. pada mulanya saya ni tak sanggup meminumnya apabila diperkenalkan oleh kakak...kerana pernah ada pengalaman letak atas rambut gatal yang amat sangat...tapi akhirnya saya cuba lah juga minum...Oh! rupanya sedap yang teramat sangat...dan hingga kini menjadi minuman kegemaran anak-anak saya...ramuannya cuma pandan, aloe vera, air dan juga gula.Cara membuatnya sangat lah mudah...

  • cuma ambil aloe vera ( sekarang saya dah mula tanam ditepi rumah) saya menggunakan aloe vera jepun...yang biasa saya tak pernah cuba lagi, bezanya aloe vera jepun lebih besar dan warnanya pula hijau tua...
  • kemudian dibuang kulit hijau dan dipotong dadu isi dalamnya. rebus air masak sehingga mendidih. kemudian jatuhkan aloe vera dan daun pandan kedalamnya. isi gula sesedap rasa...biarkan ianya menggelegak lebih kurang 3 minit dan tutupkan api.
  • biarkan minuman sejuk dan simpan ke dalam peti. airnya sedia diminum bersama keluarga.

air aloe vera ni sangat menyejukkan badan...sesuailah pada musim yang panas macam sekarang. saya buat air ni malam semalam...tengahari ni anak-anak bolehlah minum....sebenarnya amat bagus memanfaatkan bahan semulajadi yang ada disekeliling rumah untuk makanan anak-anak...selain sihat kita juga dapat kepuasan apabila memasak bahan yang saya tanam sendiri...bagi kawan-kawan yang ada tanam aloe vera jepun eloklah mencuba...tak rugi,....cuba sekali nak lagi...terima kasih pada kak we yang mengajar kami resepi ni...

13 comments:

ummu_abdullah said...

ehe, 1st time dengar air aloevera ni... saya thu khasiat dan kelebihan air aloevera ni... tapi belum lagi perkenalkan pada anak-anak... sumday boleh try... thanks...

Nur Yani Che Hussin said...

Salam..Ummu boleh cuba buat sendiri...senang sangat...dan sangat sedap....satu lagi air kegemaran anak saya homemade yogurt drink...bila free2 nanti saya akan letak dalam blog....

syakira said...

same-same (on behalf on my mum)hahahaha

Nur Yani Che Hussin said...

Bila lah agaknyer nak dapat resepi dari anak-anaknyer...

Hisyam KIPSAS said...

homemade yougurt to macam biasa beli je kat cafe Ali dulu-dulu... betul ke boleh sejukkan badan kalau minum Aloevera tu? takde side effects ke?

Nur Yani Che Hussin said...

ye la Hisham ..dulu ada jual kat HS cafe...masa pregnant anak pertama teringat jer...pastu suruh anak sedara study Engin. tanya resepi..tak dapat sebab malu..akhirnya belajar dgn abang ipar yg keje dutch lady....selepas beberpa kali curahan ke dalam sinki...akhirnya berjaya lah buat....nanti saya bagi awak rasa...sudi dak? he he he..

Hilmi & Faeizah said...

cepat2 publish homemade yogurt..saya pernah cari resepi..kena ade bakteria kultur..mane nak carik? :D mungkin ade cara mudah untuk buat yogurt kan

Nur Yani Che Hussin said...

nanti sya publish yer....

Aumuni Umniah said...

salam kak, insyaAllah mcm best jee kan =) nak cuba tapi aloe vera jepun nak cari mane ek??..eeee....

jom ziarah blog ana juga buatmu syabab dan muslimah :)

Nur Yani Che Hussin said...

salam...insyaallah boleh mencuba..saya amik dari kakak...rasanya kat nursery ada...tq insyaallah kak melawat

Mas said...

klu sedap bila plak nak share ngan kwan2 kat ofis ni.. bawak la.. nak gak rasa, nak wat sendiri tak de pokok tu..

Nur Yani Che Hussin said...

air spesel mcm ni kene datang minum kat umah....untuk u punya pasal i bawak la nanti....

aisyahumairah said...

salam yani,

nak tanya boleh bg detail ramuan utk minuman lidah buaya? lama dah saya cari biasa minuman ini femes di indonesia, siap ada jual lagi..hehe..macam mana nak buang pahit lidah buaya tu yer??tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...